side-area-logo

BASISTRAINING VIPASSANA MEDITATIE

WAT/ WAAROM?

Deze basistraining Vipassanā-meditatie (Inzichtmeditatie) is een grondige inleiding in de Vipassanā meditatietechniek waarin je de afzonderlijke bestanddelen van de meditatieve houding (Lichaam, Geest en Hart) leert kennen. Ook de Boeddhistische achtergrond van de meditatie komt ter sprake. Het accent ligt op de praktijk.

De cursus vormt de basis om zelfstandig verder te kunnen oefenen en om deel te nemen aan meerdaagse stilte-retraites.

Vipassanā is samengesteld uit twee woorden: Vi en Passanā. In het Nederlands: helder en zien. Het gaat in de Vipassanā dus om een speciale manier van zien. Om anders zien. Om dieper zien. Zien hoe lichaam en geest functioneren en zo inzicht te krijgen in de werking van lichaam en geest. De Nederlandse vertaling van Vipassanā meditatie is dan ook: Inzichtmeditatie.

Door het beoefenen van Vipassanā meditatie ga je langzaam maar zeker de werkelijkheid zien zoals deze is. Je traint jezelf in het observeren van dat wat zich van moment tot moment in lichaam en geest voordoet. En je doet dat ongekleurd, zonder oordelen, zonder vergelijken en zonder direct te reageren op dat wat er is.

Zo ga je gaandeweg ervaren dat wat zich in lichaam en geest voordoet (lichamelijke sensaties, gevoelens, emoties en gedachten) steeds opkomt en weer verdwijnt. Alles verandert continu, niets blijft hetzelfde. Zodra dat inzicht begint te dagen ga je jezelf, anderen en je omgeving op een andere manier waarnemen. Ga je anders reageren. En zul je gaandeweg gaan ervaren hoe het voelt om – van moment tot moment – écht met het leven in contact te zijn.

Dat de meditatie in het klassieke Boeddhisme centraal staat betekent dat ze gezien wordt als een weg naar verlichting. In het westen legt men de lat meestal minder hoog en ligt de nadruk op de vele heilzame gevolgen die kunnen optreden ver voor een eventuele laatste bevrijding. Daarbij kun je denken aan:

• Meer kalmte en zelfvertrouwen
• Meer begrip voor jezelf en anderen
• Betere omgang met andere mensen
• Grotere spontaniteit/ meer vrijheid
• Duidelijker stellen van eigen prioriteiten

WAAR/ WANNEER?

De training bestaat uit zeven bijeenkomsten van ieder twee uur en één middag of avond die volledig in stilte wordt doorgebracht, terwijl we afwisselend loop- en zitmeditatie beoefenen.

Naast de beoefening van loop-, zit- en buigmeditatie zijn er wekelijks opdrachten om in je dagelijks leven mee te oefenen. Daarnaast maakt een uitgebreide syllabus onderdeel uit van de leerstof.

De groep bestaat uit maximaal 14 mensen zodat er voor iedereen voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht is.

De training vindt plaats in ’s-Hertogenbosch. De locatie ligt in het centrum, direct naast de Sint Jan Kathedraal en is goed bereikbaar per eigen of openbaar vervoer.

Na deelname aan de introductietraining is er de mogelijkheid om in te stromen in de DailyDhamma jaargroepen en – trainingen.

KOSTEN/ VOORWAARDEN?

De Basistraining Vipassanā-meditatie wordt gegeven op Dana basis, dat wil zeggen dat je geeft wat je kunt missen om je dankbaarheid voor de overdracht te uiten. Door het geven van Dana oefent de gever vrijgevigheid en de ontvanger tevredenheid.

Aan het einde van iedere bijeenkomst staat er een mandje klaar voor de Dana.

INTERESSE?

Wil je meer informatie of wil je graag weten of deze jaartraining aansluit bij jouw behoefte, neem dan gerust contact op!