side-area-logo

OVER MIJ

WIE BEN IK?

Mijn naam is Michaël Verlouw. Naast meditatieleraar ben ik werkzaam als bedrijfsjurist bij een publieke omroep. Tevens ben ik opgeleid tot hypno/psychotherapeut en yogadocent. Na een intensieve zoektocht vond ik eind jaren negentig mijn plek binnen het Theravada Boeddhisme.

In 1997 ben ik in aanraking gekomen met het Boeddhisme en dat was het begin van een nog altijd durende fascinatie met deze eeuwenoude levensfilosofie. Westerse psychologie heeft mij geholpen met een aantal vragen in mijn leven, maar binnen het Boeddhisme voelde ik pas echt dat ik ‘thuis kwam’.

Meditatie is mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf en in de wereld. Ik heb inmiddels meer dan 22 jaar meditatie en retraite-ervaring in binnen- en buitenland en studeer sinds 2004 bij het Insight Meditation Center (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS), beide in de VS. Hier voel ik mij echt op mijn plek. Vanwege de mooie brug die daar geslagen wordt tussen Oost en West, de grote kennis en diepgang van de leraren (o.a. Jack Kornfield, Tara Brach, Gloria Taraniya Ambrosia, Phillip Moffitt, Sky Dawson, Sharon Salzberg en Pascal Auclair) en de manier waarop de leer van de Boeddha wordt doorgegeven.

In 2012 ben ik gecertificeerd voor het BCBS Integrated Study and Practice Program en sinds 2015 als assistent leraar verbonden aan Sangha Metta. Met ingang van januari 2019 volg ik bij Jack Kornfield en Tara Brach de tweejarige opleiding tot Mindfulness- en Compassie-meditatie Begeleider.

Binnen de vele Boeddhistische stromingen voel ik mij het meest verwant met die van de Thaise Woud Traditie, de traditie waaruit ook mijn eigen leraar, Gloria Taraniya, voortkomt en de meeste van de leraren van wie ik les krijg.

Gloria Taraniya (USA) begeleidt mij in mijn eigen proces op het pad van de Boeddha. In Nederland wordt ik begeleid door Jotika Hermsen (NL). Speciaal voor de LHBTIQ groep krijg ik supervisie van Pascal Auclair.

Hoewel ik het Theravada Boeddhisme (de oudste vorm van Boeddhisme) als mijn ‘thuis’ beschouw heb ik in het verleden ook uitstapjes gemaakt naar andere vormen van Boeddhisme. Zo heb ik gestudeerd binnen Shambhala Nederland en volgde ik trainingen bij Reginald Ray (Dharma Ocean) en bij Dzigar Kongtrul Rinpoche (Mangala Shri Buti).

Met het aanbod van DailyDhamma hoop ik meer mensen in aanraking te brengen met de levensfilosofie, maar vooral ook met de levendige en rijke meditatieoefeningen zoals die zijn ontwikkeld door de Boeddha en zijn (op)volgers.

Voor mij persoonlijk blijft daarbij de uitdaging om iedere keer opnieuw dat wat ik leer te ‘vertalen’ naar het leven van alledag, naar mijn eigen gevoelens en gedachten, naar mijn werk, naar mijn relaties en naar de wereld. Ik probeer de Boeddhistische filosofie en psychologie steeds weer te vertalen naar en te plaatsen in een Westerse context. Mijn veelzijdige achtergrond en ervaring in zowel de creatieve- en zakenwereld als in de zogenaamde ‘zachte’ sector helpen mij daarbij.

Meditatie en studie zijn mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf. En in de wereld. Precies zoals ze is, even imperfect als wondermooi.