side-area-logo

OVER MIJ

WIE BEN IK?

Wanneer je geraakt bent door het aanbod op deze website en wellicht overweegt een training of retraite te doen, wil je misschien iets meer over mij weten?

Mijn naam is Michaël Verlouw. Naast meditatieleraar ben ik werkzaam als bedrijfsjurist bij een publieke omroep. Tevens ben ik opgeleid tot hypno/psychotherapeut en yogadocent.

Na een intensieve zoektocht vond ik eind jaren negentig mijn plek binnen het Theravāda Boeddhisme, met name zoals dat wordt overgedragen door Westerse leraren binnen The Insight Meditation Society in Barre (USA) en de monniken uit de Thai Forest Tradition van Ajahn Chah.

In 1997 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het Boeddhisme en dat was het begin van een nog altijd durende fascinatie met deze eeuwenoude levensfilosofie. Westerse psychologie heeft mij geholpen met een aantal vragen in mijn leven, maar binnen het Boeddhisme voelde ik pas echt dat ik ‘thuis kwam’.

Ik heb inmiddels meer dan 25 jaar meditatie en retraite-ervaring in binnen- en buitenland en studeer sinds 2004 bij het Insight Meditation Center (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS), beide in de VS. Hier voel ik mij echt op mijn plek. Vanwege de mooie brug die daar geslagen wordt tussen Oost en West, de grote kennis en diepgang van de leraren en de manier waarop de leer van de Boeddha wordt doorgegeven – aangepast naar een Westerse levensstijl, zonder daarbij de traditionele boeddhistische leer uit te hollen of tekort te doen. Oost en West, traditie en vernieuwing.

In 2012 ben ik gecertificeerd voor het BCBS Integrated Study and Practice Program, wat voor mij de aanzet is geweest om langzaam maar zeker mijn eigen ervaringen te gaan delen en mensen te begeleiden op hun weg. In 2021 ben ik – door Jack Kornfield en Tara Brach – gecertificeerd voor de Opleiding tot Mindfulness en Compassie Meditatie-begeleider.
Vanaf 2015 ben ik verbonden aan Sangha Metta, waar ik sinds 2019 ook retraites en het jaarlijkse studie en praktijk programma geef. Verder ben ik vaste begeleider bij het platform 30NOW en geef ik trainingen en retraites onder www.dailydhamma.nl.

Met ingang van september 2022 ben ik één van de vaste begeleiders voor de Dhamma Verdiepings Cursus (DVC) van de Stichting Inzichtmeditatie zijn.

Deelnemers aan mijn trainingen en retraites omschrijven mijn stijl van lesgeven vaak als uitzonderlijk helder, liefdevol en met humor.

Binnen de vele traditionele Boeddhistische stromingen voel ik mij het meest verwant met die van de Thaise Woud Traditie, de traditie waaruit ook mijn leraar, Gloria Taraniya, voortkomt.

Gloria Taraniya en Andrew Olendzki waren mijn eerste belangrijke leraren, door hen kwamen voor mij beoefening en studie samen. Ik voel me verder sterk geïnspireerd door Jack Kornfield, Caroline Jones en Phillip Moffitt, Ajahn Sumedho, Ajahn Amaro en Ajahn Brahm. Sinds ik het geluk heb retraites te mogen geven met Sayalay Chandhadhika, een jonge non uit Myanmar, voel ik me ook geraakt en gesterkt door haar vertrouwen in en kennis van de Dhamma. In Nederland is Jotika Hermsen mijn grootste inspiratie. Op dit moment krijg ik supervisie van Caroline Jones. (Teacher in Residence Forest Refuge)

Hoewel ik het Theravada Boeddhisme (de oudste vorm van Boeddhisme) als mijn ‘thuis’ beschouw heb ik in het verleden ook uitstapjes gemaakt naar andere vormen van Boeddhisme. Zo heb ik gestudeerd binnen Shambhala Nederland en volgde ik trainingen bij Reginald Ray (Dharma Ocean) en bij Dzigar Kongtrul Rinpoche (Mangala Shri Buti).

Met het aanbod van DailyDhamma hoop ik meer mensen in aanraking te brengen met de levensfilosofie, maar vooral ook met de levendige en rijke meditatieoefeningen zoals die zijn ontwikkeld door de Boeddha en zijn (op)volgers.

Voor mij persoonlijk blijft daarbij de uitdaging om iedere keer opnieuw dat wat ik leer te ‘vertalen’ naar het leven van alledag, naar mijn eigen gevoelens en gedachten, naar mijn werk, naar mijn relaties en naar de wereld. Ik probeer daarbij de Boeddhistische filosofie en psychologie steeds weer te vertalen naar en te plaatsen in een Westerse context. Mijn veelzijdige achtergrond en ervaring in zowel de creatieve- en zakenwereld als in de zogenaamde ‘zachte’ sector helpen mij daarbij.

Meditatie en studie zijn mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf. En in de wereld. Precies zoals ze is, even imperfect als wondermooi.

Het is een voorrecht de mensen die op mijn pad komen daarin ook te mogen begeleiden.