side-area-logo

DAILYDHAMMA

Bij DailyDhamma kun je terecht voor verschillende meditatie-trainingen en andere trainingen die gebaseerd zijn op de Boeddhistische psychologie en vooral op de rijke traditie van het Theravada Boeddhisme.

Het volledige aanbod is er op gericht de Boeddhistische psychologie en –beoefening toegankelijk en direct toepasbaar te maken in een Westerse levensstijl.

Naast de basistraining in Vipassanā Meditatie kun je bij DailyDhamma ook terecht voor een basistraining in Meditatie op Liefdevolle Vriendelijkheid. (Metta meditatie)

Met het volgen van deze trainingen leg je voor jezelf een goede basis om vervolgens deel te kunnen nemen aan bijvoorbeeld de jaargroepen en aan stilte-retraites

Naast de basistrainingen zijn er verschillende verdiepingscursussen waarin je jouw meditatie kunt verfijnen en verduurzamen. Je leert bijvoorbeeld om te gaan met de vijf meest voorkomende hindernissen in de meditatie-beoefening. Of het verder ontwikkelen van ondersteunende factoren en inzichten.

Naast het aanbod in meditatie-trainingen zijn er ook thematische (jaar)groepen. In deze groepen werken we met elkaar heel systematisch en op een open en vriendelijke manier aan het onderzoeken van belangrijke thema’s uit de Boeddhistische psychologie. Centraal staat daarin steeds de beoefening van inzichtmeditatie (mindfulness), maar we breiden deze formele beoefening ook uit naar het dagelijks leven. Beoefening wordt zo iets wat volledig geïntegreerd raakt in alle aspecten van jouw leven.

De (jaar)groepen komen op regelmatige basis bijeen. De deelnemers maken gebruik van elkaars wijsheid, dagen elkaar uit en ondersteunen elkaar. Bijna altijd maken we gebruik van speciaal voor de groep ontwikkelde syllabussen en worden we middels tussentijdse reflecties en oefeningen aangespoord dat wat we leren direct toe te passen in het dagelijkse leven.

Speciaal voor de LHBTIQ gemeenschap is er de LHBTIQ Sangha.

Hoewel de Dhamma universeel is en geen onderscheid maakt, biedt de LHBTIQ meditatiegroep een veilige en inspirerende omgeving om de unieke zorgen en ervaringen van LHBTIQ mensen te bekijken en te bespreken door de lens van de “LHBTIQ” ervaring.

De trainingen en (jaar)groepen worden gegeven in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De locatie is goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer.

Nagenoeg alle trainingen worden in lijn met de traditie aangeboden op Dana basis.

Dana is het Pali woord voor vrijgevigheid. Het maakt een heel wezenlijk onderdeel uit van de beoefening. Dana wil zeggen dat je geeft wat je kunt missen om je dankbaarheid voor de overdracht te uiten. Door het geven van Dana oefent de gever vrijgevigheid en de ontvanger tevredenheid.

Door het Dana principe te hanteren voor de trainingen kent DailyDhamma geen financiële drempels en wordt de leer hopelijk voor zo veel als mogelijk mensen toegankelijk.

DailyDhamma streeft altijd naar inclusiviteit en sluit niemand buiten.