side-area-logo

RETRAITE

WAT/ WAAROM?

Je tijdelijk terugtrekken uit de hectiek van alle dag, om diep te kunnen luisteren naar je lichaam, geest en hart is bekend binnen nagenoeg alle spirituele tradities.

Al meer dan 2.600 jaar zijn meditatie-retraites onderdeel van het boeddhistische pad van ontwaken. En binnen de traditie van het Theravada boeddhisme, de traditie waaruit het volledige aanbod van DailyDhamma voortkomt, is het gebruikelijk je dagelijkse formele meditatie-beoefening en de beoefening in je dagelijkse leven te verdiepen door met enige regelmaat in retraite te gaan.

Meditatieretraites bieden praktische instructie en groepsondersteuning voor het ontdekken van innerlijk vrijheid en combineren de vruchtbare atmosfeer van stilte en verzorging met uitgebreide tijd voor (loop- en zit-) meditatie en wandelingen in de natuur. Daarnaast ontvang je (veelal dagelijks) onderricht in de boeddhistische filosofie aan de hand van zogenaamde Dhammatalks. (uiteenzetting van onderdelen van de boeddhistische leer/ boeddhistische psychologie)

Tijdens de retraites is er sprake van individuele begeleiding zodat jij jezelf daar kunt ontwikkelen waar je op dat moment bent. De meeste retraites zijn geschikt voor zowel nieuwe als meer ervaren studenten van meditatie.

Tijdens een retraite beoefenen we intensief verschillende vormen van meditatie. De belangrijkste meditatie vorm is die van Vipassana (inzicht) meditatie, maar ook andere vormen zoals Shamatha (concentratie) meditatie en Metta meditatie (meditatie op liefdevolle vriendelijkheid) worden beoefend.

Retraites worden voor het overgrote deel in stilte gehouden.

Dat wil zeggen dat de deelnemers niet met elkaar spreken. Lezen en schrijven wordt eveneens ontmoedigd, net als het gebruik maken van internet en/of mobiele communicatieapparatuur. Dit alles met als doel om het voor de deelnemer mogelijk te maken volledig in het hier en nu te blijven en te observeren wat zich van moment tot moment aandient in lichaam en geest. In een dergelijke stille en bewuste omgeving kalmeert het lichaam en wordt het bewustzijn, langzaam maar zeker, scherper. Waarna zich een mentale ruimte kan openen om inzicht en begrip in te ontwikkelen.

Retraites geven een diepgaand inzicht in waar je jezelf vastzet en in waar je nog vervalt in diepe conditioneringen en overtuigingen in de geest. Conditioneringen die veelal ingaan tegen de natuurwetten van het leven. Natuurwetten die laten zien dat alles continu verandert, dat wat verandert nooit echt bevredigend kan zijn en dat dit alles buiten jouw controle valt.
Dat groeiend inzicht maakt het mogelijk om de conditioneringen los te laten en zo steeds meer vrijheid te gaan ervaren. Vrijheid van (mentale) spanning, stress en pijn – in ieder moment, ongeacht de omstandigheden

WAAR/ WANNEER?

Retraites worden op verschillende locaties gegeven, in binnen of buitenland. De duur varieert van drie tot twaalf dagen. Check regelmatig de kalender – of schrijf je in voor de nieuwsbrief – om op de hoogte te blijven van het retraite aanbod.

KOSTEN/ VOORWAARDEN?

De kosten voor een retraite zijn afhankelijk van de duur van de retraite en de locatie waar de retraite wordt gegeven. Check regelmatig de kalender – of schrijf je in voor de nieuwsbrief – om op de hoogte te blijven van het retraite aanbod.

INTERESSE?

Wil je meer informatie of wil je graag weten of een retraite iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact op!